Formål
Formålet med konceptet Aktive Avlsbesætninger er at styrke avlsarbejdet for den enkelte race. Indberetninger har stor betydning for avlsværdivurderingen og for sikkerheden af det avlsarbejder der foregår. Netop det er konceptet med til at styrke og stimulere, da det indebærer at der indhentes en række informationer om hvert dyr i besætningen.
Krav
For at blive godkendt som en del af Aktive Avlsbesætninger skal nedenstående krav opfyldes:
- 95 procent af dyrene i besætningen skal være med kendt afstamning.
- Mindst 80 procent af besætningens kalve skal være vejet ved fødsel, 200 dage og 365 dage. Vejekravet skal kun overholdes for de kalve, som stod i besætningen på tidspunktet for vejetermin.
- Alle besætningens køer over fire år skal være kåret.
- Min. 30 procent af kalvene i en årgang skal være efter en insemineringstyr.
Afstamningskrav og vejning er obligatoriske (pkt. 1 og 2). Derudover skal min. punkt 3 og/eller 4 være opfyldt. Kravene er bestemt på mødet i Avlsforum 29. maj 2019.
Samtlige krav opgøres racevis. Dvs. har man flere racer, så opgøres de enkelte racer hver for sig.
Hvorfor købe genetik fra en aktiv avlsbesætning?
Når der indkøbes genetik fra en Aktiv Avlsbesætning, er du, som køber sikker på at der er indhentet en række essentielle oplysninger om det enkelte dyr, men også beslægtede individer i besætningen. Udover den visuelle vurdering af dyret, giver det dig en række brugbare informationer, svarende til en varedeklaration på en fødevare. Sørge derfor altid for at få indsigt i oplysningerne på det enkelte dyr og sammenhold gerne med besætningens gennemsnit.
Aktive Avlsbesætninger Hereford
Printvenlig liste over Aktive Avlsbesætninger.
Registrering som Aktiv Avlsbesætning
For at kunne komme i betragtning som Aktiv Avlsbesætning, skal din besætning være registreret som avlsbesætning i Kvægdatabasen. Er du i tvivl om din besætnings status, kan du henvende dig til SEGES.
Opdateret d. 05.04.2025.
Vores mission
Vores vision
At unge mennesker finder det attraktivt og lærerigt at være Herefordavler. Dette gøres igennem netværk og fællesskab idet Hereford Ungdom er synlig på flere af landets største dyrskuer, arrangerer dagsture og vidensdeler medlemmerne imellem.
Hereford Ungdoms opstart
Idéen om at starte et sammenhold for de yngste Hereford interesserede blev født af Michael Ingerslev, idet han synes der manglede et forum hvor unge Hereford avlere kunne samles. Første gang ideen blev luftet, var under et vinter dyrskue i Brørup i 2008. Michael fik idéen, om Hereford Ungdom introduceret til Hereford foreningens daværende bestyrelse gennem Egon Petz, som dengang sad med i Kommunikationsudvalget. Tanken om HU var at samle alle unge på tværs af landet, og det var derfor også vigtigt at repræsentantskabet for bestyrelsen i HU afspejlede dette. Han introducerede derfor både unge jyder, fynboer og sjællændere for idéen om ungdomsorganisationen. Det resulterede i, at Simon Johansen og Pernille W. Sørensen fra Jylland, Nanna Jensen og Jesper Jensen fra Sjælland, Thomas Jæger og Michael Ingerslev fra Fyn blev stifterne af Hereford Ungdom med Michael i spidsen.
Vinteren gik og det første møde i HU blev afholdt d. 15. maj 2009, hvor stifterne mødtes for at drøfte HU’s fremtidige beskæftigelser. På dyrskuerne skulle der være en særlig mønstringskonkurrence for unge, som adskilte sig fra de ordinære bedømmelser ved i høj grad at fokusere på dyret og mønstren som helhed. Tanken med Hereford Ungdom var også at skabe holdånd gennem boldspil, lege og at lave et ungdomsbord ved fællesspisningerne på dyrskuerne.
Mange af de første tanker omkring hvad Hereford Ungdom skulle rumme og dermed kunne tilbyde deres medlemmer og hvordan HU skulle promovere sig er blevet faste traditioner. Traditioner som afgående bestyrelsesmedlemmer har videregivet til nye bestyrelsesmedlemmer.