Ved avlsværdivurderingen den 5. november 2024 er der indført genomisk avlsværdivurdering for kødkvægsracerne Simmental, Angus, Hereford, Charolais og Limousine. I første omgang er det gældende for egenskaberne VÆKST, SLAGT og MÆLK. Da PROD er sammenvejet af VÆKST og SLAGT samt MÆLK er indregnet i FUNK vil disse 2 egenskaber også være helt eller delvist baseret på avlsværdier fra den genomiske avlsværdivurdering.
Metoden der anvendes er en SingleStep (SS) metode, hvilket vil sige at fænotypiske registreringer og genotyper håndteres simultant i modellen, hvorved data udnyttes mest optimalt. For kødkvæg er der en begrænset effekt på modellens evne til at prædiktere mere præcise avlsværdier ved at skifte fra den traditionelle fænotypiske evaluering til den genomiske SS evaluering. Det skuldes bl.a.:
Få genotypede dyr med egne fænotypiske registreringer i evalueringen (lille referencepopulation).
Mange egenskaber for kødkvæg kan måles på dyret selv inden det selekteres som avlsdyr.
Den genomiske evaluering betyder dog, at der ses nogen re-rangering blandt dyrene, ligesom der også ses ændringer i landeniveauerne. Særligt ændringer i landeniveauerne formodes at være et udtryk for, at slægtskabet mellem de 3 lande fastsættes bedre ved hjælp af den genomiske information.
Tilretninger af ID for nogle ældre tyre påvirker også avlsværdiberegningen i mindre omfang. Dette er særligt gældende for Hereford. Dette er opstået på baggrund af at flere insemineringstyre ikke har været samlet med et fælles nordisk ID, men derimod har været registreret op til tre gange. Foreningen er opmærksomme på problemstillingen, og betydende tyre som f.eks. GH 8052 MVP 67Y , Injemira Robert Redford Q287, Harvie Jackpot 74 er der allerede fokus på at få samlet under et fælles nordisk ID. Oplever du at individ optræder med mere end et ID, hører vi meget gerne fra dig.
For racerne Blonde d’Aquitaine, Dansk Blåkvæg, Dexter, Galloway, Korthorn, Piemontese, Salers, Skotsk Højland og Tyroler Grauvieh er ændringerne inden for det forventede ved inklusion af nye data i evalueringen.
Når individer slås op i NAV-databasen, fremgår det hvorvidt det enkelte dyrs avlsværdivurdering er sket på baggrund af genomisk avlsværdivurderingen eller hvorvidt det er på baggrund af de traditionelle fænotypiske registreringer. Ændringen i avlsværdivurdering fra sidst kørsel til denne kan dermed have ændret sig i større eller mindre grad.
Næste publiceringsdato er 4. marts 2025.