Nøglen til succesfuldt avlsarbejde er registrering og indberetning af flest mulige relevante og sikre data for det enkelte dyr. Dette er forudsætningen for, at SEGES Kvæg kan beregne avlsværdital for de enkelte egenskaber som bidrager til at sikre genetisk fremgang.
Dataregistrering forud et avlsværdital sker i høj grad ude i de enkelte besætninger og består bl.a. af:
- Indberetning af løbeperiode for hundyr, der går med folddtyr. Når løbeperiode er indberettet, er kalvens far automatisk registreret som værende far til kalven. Ved inseminering indberetter VikingDanmark insemineringsdato og tyr vha. stambogsnummer.
- Alle hundyr bliver automatisk stambogsført, hvorimod handyr skal forældreskabsbestemmes forud stambogsføringen. Benyttes en ikke-stambogsført tyr, bortfalder muligheden for at få afkommet stambogsført, grundet Herefordforeningens lukkede stambog.
- Kælvningsforløb registreres og benyttes for beregning af funktionsindekset.
- Vejetal på afkommet: fødselsvægt, 200 dages vægte og 365 dages vægte og kan både ske ved målebånd eller på kreaturvægt.
Derforuden indgår der også eksterne data i beregningen af avlsværdital. Det er blandt andet data fra kvægavlsforeningen og slagteriet – alt sammen data, der bidrager til oplysninger om den avlsmæssige kvalitet af det enkelte dyr.
Ikke kun dine egne indberetninger har betydning for avlsværditallene på dine dyr. Beslægtede dyrs indberetningen, vil påvirke afkommene på kryds og tværs af alle de indberetninger der er lavet. Det bidrager i høj grad til at øge sikkerheden, opgjort i procent, på de enkelte tal. Desto flere besætninger en tyr er aktiv i og hvor de essentielle indberetninger foretages, desto mere valid bliver sikkerheden på den enkelte tyr og miljøets betydning reduceres. Derfor er det særdeles vigtigt at alle bidrager til disse indberetninger for at øge validiteten af indekserne.
Data fra krydsningsbesætningerne kan have stor betydning for avlsværdien på det enkelte dyrs slægtskab. Anvendes en tyr i krydsnings besætninger, hvor faren indberettes ved løbning, vil bl.a kælvningsforløb og slagteegenskaber have meget stor positivt bidrag til kendskabet til familiens egenskaber.