Hjem > Til forbrugere
Til forbrugere
- Om racen
- Spisekvalitet
- Gårdbutikker
- Opskrifter
- Marketing og Herefordracen
Hereford er en nøjsom og hårdfør kødkvægsrace, der sagtens kan gå ude hele året.
Der er to versioner af Hereford. Dem med horn og dem uden horn – sidstnævnte er pollede, som det hedder i fagsproget. I begyndelsen havde alle Hereford i Danmark horn. Nu er det under ti procent.
Racen har nemme kælvninger. Selv når en kælvning er under opsejling, kan herefordavleren med sindsro tage på arbejde. Kort tid efter kalven er født, er den på benene og finder hurtigt moderens patter og drikker løs af den vigtige, første mælk, der indeholder livsnødvendige antistoffer, der beskytter kalven mod infektioner og sygdom.
De første Hereford kom hertil i 1954, og Hereford var således en af de allerførste kødkvægsracer i Danmark. Hereford er fortsat en af de mest udbredte kødkvægsracer herhjemme.
Hereford stammer fra det britiske grevskab Herefordshire – i nærheden af Wales i det sydvestlige Storbritannien. På verdensplan er Hereford en af de mest udbredte kødkvægsracer.
Det handler om, at dyrene lever på en måde, som er så naturligt som muligt. Kalvene går med moderen og drikker mælk imens, de lidt efter lidt, også begynder at spise græs. Kalvene går ved moderen i mindst 5 mdr. Græs giver smag til kødet. Herefordkød er velmarmoreret, der er naturligt indlejret en tilpas del fedt i musklerne. Det gør kødet meget velsmagende og særdeles velegnet til grillstegning. Fedtmarmoreringen øger både saftighed, mørhed og den stegte smag.
Kød modnes efter slagtning, hvilket gør det mørt. Under modningen sker der det, at enzymer, som findes i kødet fra naturens side, nedbryder kemiske bindinger i kødet. På den måde bliver det mere mørt. Modning øger kødets mørhed og udvikler også en mere intens oksekødsmag.
Nogle avlere har åbnet egne gårdbutikker. Her får du både udsøgte udskæringer og friske oplevelser med hjem. Gode råd er der også masser af. Er du i tvivl om hvilke stykker kød, som passer bedst i dine kødgryder, så står den stolte avler klar med brugbare råd og kvalificeret vejledning. De kender nemlig bøffen allerbedst. Hver gårdbutik har sin egen historie. Den kan du læse mere om herunder.
Se gårdbutikkerne her: Gårdbutikker
Karins Herefordgryde
Hereford i WOK
Skipperlabskovs
Indbagt mørbrad
Kirsebærgryde – 4-6 personer.
Her har du mulighed for at få et større indblikl i hvad Hereford racen er, hvordan den typisk holdes, hvilke mennesker der står bag og meget mere.
- Menneskerne bag Markeslevgaard, Jeanne og Mikkel Christiansen samt alle deres hjælpere dannede i foråret 2022 rammerne om to journaliststuderendes ønske om at fortælle hvad dyrskuer handler om og går ud på. De fulgte derfor familien i forberedelserne op til og undervejs på dyrskuet. Se videoen Mikkel og co. (w)
- Lars og Liza Aarby driver Hazel Hereford og har gjort siden 1982. ifm. Kødkvægets dag på Fyn 2018 lå TVKorup vejen forbi og interviewede Lars og Liza på deres besætning. Kødkvægets dag 2018 Hazel Hereford
- Lophave Hereford søgte i 2019 Økologisk Landsforenings projekt Grønt Generationsskifte. På daværende tidspunkt ejede Martin Skamriis 20% af slægtsgården Lophave Hereford i Nordjylland. Hans plan var at overtage resten af ejendommen og med tiden inddrage søskende i ejerkredsen. For at udvikle og øge det direkte salg af kød fra gården deltof familien i progektet. Forretningsudvikling på Lophave Hereford.
- Skibsted Polled Hereford holder til på Skibstedgaard i Hurup Ty og drives af foreningsmanden Knud Erichsen. Landbrugsavisen var forbi Skibstedgaard for at lave et besætningsportræt, hvor det i videoen ses hvor naturskønt køerne går, når de græsser strandenge nær Limfjorden. Se videoen og læse dele af besætningsportrættet her.
- TAMU Vitskøl og TAMU Storkøbenhavn har en Herefordbesætning som er et led i en landbrugsuddannelse for ungen imellem 18 og 30 år, der på grund af personlige og sociale vanskeligheder ikke har tilknytning til arbejdsmarkedet. På TAMU får de en praktisk uddannelse, hvor de lærer igennem arbejdet. Herefordracen er valgt fordi den er omgængelig og har et roligt temperament, så langt de fleste har succes med at håndterer den. Se og læs om TAMU’s uddannelses her.
- Vagn Hoffmann, Laulund Hereford, fortæller i et interview hvordan han sælger, bytter og lejer tyre ude sådan der bl.a. undgås indavl. Se videoen og læs artiklen her.